Lean management

Lean is een bewezen filosofie om organisaties duurzaam te verbeteren. Voorbeelden van technieken die we binnen het Lean gedachtegoed gebruiken zijn al oud en zien we al terug in de middeleeuwen, maar de principes zoals wij die nu toepassen zijn ontstaan in Japan na WOII. In de jaren ’70 zijn deze principes onderzocht door wetenschappers zoals Deming, Womack en Jones, die dit hebben geïntroduceerd in de westerse maatschappij. Eerst werden deze technieken vooral in productie omgevingen succesvol toegepast, sinds enkele decennia zien we ook dat servicegerichte omgevingen een goede toepassing vinden. Denk hierbij aan gemeenten, zorgorganisaties, energiebedrijven, woningcorporaties en onderwijsinstellingen.

Wat gaat Lean u opleveren?

Lean is een instrument van de gehele organisatie. Juist op de werkvloer is veel kennis over het proces en waar het beter kan. Door juist de werkvloer intensief te betrekken bij het zoeken en elimineren van verspillingen, is het succes én draagvlak voor de verandering enorm. Dat leidt tot zichtbare resultaten.

  • Lagere kosten / hoger rendement

  • Blijere klanten

  • Gemotiveerde medewerkers

  • Hogere kwaliteit

  • Betrouwbare processen

  • Lagere doorlooptijden

Onze aanpak

Lean is veel meer dan alleen procesverbetering. Wij kijken vanuit een breder standpunt naar uw organisatie waardoor het succes van alle inspanningen vele malen groter is. Ons startpunt is een systeem wat uit 3 delen bestaat:

Purpose

Voert u het juiste gesprek op de verschillende niveau’s in uw organisatie? Leiden alle verbeteracties niet tot resultaat? Zijn u medewerkers écht gemotiveerd om het voor uw klant een feest te maken om met uw organisatie te werken?

Een goede doorvertaling van uw missie en visie naar operationele doelstellingen. Welke waarde levert uw organisatie (of zou uw organisatie moeten leveren) om succesvol te zijn én te blijven?
Strategie executie geeft u goede handvatten om daar invulling aan te geven. Het doen van de juiste dingen is waar het in een succesvolle organisatie om gaat.

Wij vertalen uw missie naar een helder KPI huis en stellen u in staat om focus te houden op de zaken die er werkelijk toe doen. Daarmee gaan uw procesverbeteringen werkelijk het verschil maken. Niet alleen voor uw klanten, maar zeker ook voor uw medewerkerstevredenheid en het operationele resultaat!

Process

Heeft u het idee dat u vaak dingen moet corrigeren? Lopen uw processen moeizaam? Is het resultaat van het werk onvoorspelbaar? Wij helpen u om uw processen te analyseren en bieden instrumenten om deze te verbeteren!

Door verspillingen in uw proces te duiden, maken wij al snel duidelijk wat het verbeterpotentieel voor uw organisatie is. We brengen, samen met uw medewerkers, de waardestroom in beeld en gaan in gesprek over de verspillingen die we zien. Methodes als VSM, SIPOC en vele andere passen we effectief toe om inzicht te creëren en vervolgens gericht te kunnen verbeteren.

Wist u dat wij u laagdrempelig een workshop kunnen bieden, waarin we uw deelnemers in 3 tot 4 uur tijd meenemen in procesoptimalisatie? Neem gerust contact op om hier meer over te horen.

People

Werken uw medewerkers hard, maar niet goed samen? Worden problemen iedere keer opnieuw opgelost? Worden doelen maar niet gehaald en ziet u ook geen verbetering? Wij helpen uw organisatie om te leren het iedere dag een beetje beter te doen!

De doelen die we vanuit Purpose hebben vertaald naar operationele doelen, vormen de basis om hier in een vaste frequentie de dialoog over te voeren. Dit gestructureerde overleg vormt de basis voor Continu Verbeteren, het iedere dag een beetje beter te doen.

Wij helpen uw medewerkers om een goede dialoog te voeren waarbij veiligheid de basis vormt. Het gesprek voeren in de keten in plaats van binnen het eigen werkveld, zodat er werkelijke oorzaken zichtbaar worden en kunnen worden opgelost. Zo worden verbeteracties werkelijk succesvol en blijven uw medewerkers gemotiveerd, zelfs als het even tegen zit.

Organisatieanalyse

We kijken naar de organisatie met 5 lenzen die helpen om focus te houden op de verbeterdoelen.

5 lenzen Mckenzie

Plan van aanpak

Op basis van de analyse stellen we een plan van aanpak op. Dat is uiteraard maatwerk, maar bevat workshops en begeleiding. In de uitvoering gaan we altijd uit van het principe:

voordoen – samendoen – zelf doen

NEEM CONTACT MET ONS OP

+31 6 109 12 677

info@nidva.nl

Postadres

Pauline de Haanerf 16
1705 LB  Heerhugowaard

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan gerust contact op voor nadere informatie.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld