Kaizen is een krachtige tool, maar dat begint met een sterke probleemstelling!
Lean is gebaseerd op maximale klantwaarde in een verspillingsvrij proces. Toch is het wegnemen van verspillingen of optimaliseren van een proces niet altijd een voorwaarde voor succes. Er is immers niets zo inefficient als het optimaliseren van de verkeerde dingen. Daarom is het goed om Kaizen op de juiste manier toe te passen. Maar wanneer doe je dat goed?
Sta stil bij het probleem
Recent kreeg ik de opmerking dat ik tijdens een Kaizen sessie wel heel hard “op de rem aan het trappen” was. De organisatie was gewend om snel in de oplossing schieten en steeds weer de waarom vraag stellen was men daar niet gewend. Toch blijkt steeds weer dat een goede probleem stelling en probleemanalyse voorwaarde zijn om een probleem grondig op te lossen. Wegblijven van oplossingen is, zeker als je dat niet gewend bent, erg lastig.
Het menselijk brein is de bottleneck
Onze hersenen zitten bijzonder in elkaar, de ene helft werkt bij “probleemdenken” en de andere helft is oplossingsgericht. Het vergt moeite en oefening om die 2 helften te trainen om uit te schakelen wanneer dat nodig is. De oplossende helft is vaak dominant (dat zal vast een evolutionaire oorzaak hebben). Toch is het uiterst zinvol hieraan te werken. Een half geformuleerde probleemstelling of probleemanalyse leidt tot inefficiënte oplossingen, het zogenaamde pleisters plakken of bekende paracetamolletje. Mijn eerdere blog waar ik schrijf over het Lincoln Memorial laat zien dat het herhaaldelijk stellen van de waarom vraag uiterst effectief is.
De boodschap van deze quote: diep het probleem uit tot je geen achterliggende oorzaak meer kunt vinden en de oplossing eigenlijk al voor het grijpen ligt.
Printbare versie van de A4 poster